Een brug tussen Oost en West – Europa en Azië – Istanboel bezit een rijk gecompliceerd erfgoed. Ooit de hoofdstad van het Ottomaanse en het Byzantijnse rijk, heeft de prestigieuze geschiedenis van deze stad ons vele monumenten nagelaten om te koesteren. Bovendien integreert ze haar verleden en heden tot een unieke mix van architectuur; een glazen wolkenkrabber naast een Byzantijnse kerk of een kleurrijke bazaar in de schaduw van een shopping mall. Ook het natuurlijke landschap is indrukwekkend.

De Bosporus, een smalle zeestraat, snijdt de stad in tweeën en verbindt de Zee van Marmara in het zuiden met de Zwarte Zee in het noorden. Vanaf het blauwe water zien bezoekers een skyline van koepels, torens en moderne torens.

Hoewel Istanboel er van veraf sereen uitziet, is de sfeer binnenshuis heerlijk chaotisch. Ontdek de bruisende straten en drukke bazaar kraampjes die de stad al honderden jaren kenmerken. Chauffeurs zullen jockeyen om positie; winkeliers zullen ruilen in een lawine van geklets; en je zult moeite hebben om alle bezienswaardigheden, geluiden en geuren te verwerken.

Over geuren gesproken … proef tijdens je verkenningstocht de uitgesproken Turkse lekkernijen van de straat, waaronder döner, Istanboel’s versie van fast food. En als de zon ondergaat, zul je zien dat Istanbul iets van zijn conservatieve façade afwerpt om een bloeiend nachtleven te onthullen. Al eeuwenlang op het kruispunt van beschavingen en continenten, verrast Istanbul bezoekers met zijn snelle tempo, zijn oude geschiedenis en zijn huidige cultuur.

3 Beste dingen om te doen in Istanboel

Een rondleiding door de sierlijke godshuizen en paleizen van Istanboel zou geschiedenisfanaten en cultuurhaters wekenlang bezig kunnen houden. De meeste bezienswaardigheden zijn geclusterd in de wijk Fatih, hoewel wijken als Beyoglu (waar het Taksim Plein ligt) en Besiktas (met het Ortaköy en Dolmabahçe Paleis) niet minder boeiend zijn. De Blauwe Moskee en het Hagia Sophia Museum zijn onmisbaar, maar gewoon het straatverkeer verkennen en het dagelijkse leven hier observeren zijn even boeiend. Eten is een centraal deel van de cultuur, dus menu’s moeten even serieus bestudeerd worden als een kaart (die ook een must is). En je moet de vele bazaars rond de stad bekijken als je op zoek bent naar souvenirs, maar als je maar tijd hebt voor één, bezoek dan zeker de grootste en beroemdste: de Grote Bazaar.

1. Blauwe Moskee (Sultanahmet Camii)

Istanboel

 

Sultan Ahmed I was vastbesloten een moskee te bouwen die kon wedijveren met de nabijgelegen Hagia Sophia, en de meesten zullen het ermee eens zijn dat hij die taak volbracht heeft – of, in elk geval, dicht in de buurt kwam. Sinds het begin van de jaren 1600 is de Blauwe Moskee een lust voor het oog, met een reeks koepels, halfkoepels en minaretten (of smalle torens). Het is ook een van de grootste toeristische trekpleisters in Istanboel.

Bezoekers zeggen dat deze moskee “verbluffende architectuur van binnen en van buiten” biedt. Het kan er echter druk worden, dus overweeg vroeg te komen. En onthoud dat de Blauwe Moskee een actieve religieuze plaats is, dus kleed je conservatief. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen, zoals de gewoonte is. Als je er een vergeten bent mee te nemen, kun je er een lenen bij de moskee.

De Blauwe Moskee ligt in de wijk Sultanahmet in Fatih. Het ligt op wandelafstand van verschillende tramhaltes Bagcilar-Kabatas, en van must-visit plaatsen als de Grote Bazaar en de Basilica Cisterne. Het pand is 24 uur per dag open, maar sluit zesmaal daags voor oproepen tot gebed.

De precieze gebedstijden zijn afhankelijk van de stand van de zon; een bijgewerkt schema wordt aangeboden op Namaz Vakti’s website. Er is geen toegangsprijs, en binnen zijn toiletten, een café en een souvenirwinkel beschikbaar. Meer informatie vind je op de website van de Blauwe Moskee.

2.Hagia Sophia

Istanboel

 

Toeristen trekken massaal naar het Hagia Sophia om zijn verbluffende architectuur, glorieuze binnenaanzichten en historische betekenis. Het gebouw werd tussen 532 en 537 gebouwd en was bijna duizend jaar lang een kerk. Daarna deed het van 1453 tot 1935 dienst als moskee, voor het het seculiere museum werd dat het nu is.

De Hagia Sophia, ooit de grootste kathedraal ter wereld, wordt beschouwd als het magnum opus van de Byzantijnse architectuur. Sommige bezoekers zeggen dat het gebouw symbool staat voor de eclectische geschiedenis van Istanbul zelf, met prachtige christelijke mozaïeken naast schitterende islamitische kalligrafie. Anderen beschrijven het eenvoudig als een “must-see” attractie. Enkelen waarschuwen echter dat de buitenkant van het pand momenteel verbouwd wordt, zodat er steigers op je foto’s kunnen verschijnen. Een ander negatief punt: de lange rijen om binnen te komen.

Om het Hagia Sophia Museum te bezoeken, moet je een kaartje kopen, dat 40 Turkse lira (of $ 11) kost, of je Museum Pass Istanbul kaart tonen. (Rolstoelgebruikers en kinderen van 12 jaar en jonger mogen gratis naar binnen.) De toegangsprijs omvat de toegang tot het interieur van het gebouw, plus toiletten, een café en een souvenirwinkel.

Het museum is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, met verlengde openingstijden tussen eind oktober en half april. Het is te vinden in Fatih’s Sultanahmet wijk in de buurt van de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleismuseum en meerdere tramhaltes. Meer informatie vind je op de website van het Hagia Sophia Museum.

3. Suleymaniye Moskee

Istanboel

 

De Süleymaniye Moskee ligt verscholen in de historische wijk Fatih van Istanboel bij de Gouden Hoorn, de Universiteit van Istanboel en de Grote Bazaar en wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste Ottomaanse moskeeën van de stad. Dit grootse bouwwerk werd tussen 1550 en 1557 gebouwd in opdracht van zijn naamgever, Süleyman I, en heeft meerdere tuinen en een grote koepel, plus hoogwaardige afwerkingen zoals paarlemoeren vensterluiken, beschilderde kraagstenen, traditionele keramische tegels en glas-in-loodramen.

Recente reizigers beschreven hun tijd in deze moskee als “verbazingwekkend” en “vredig”, en voegden eraan toe dat ze net zo prachtig is als de Blauwe Moskee en niet gemist mag worden. Bovendien is deze bezienswaardigheid niet zo centraal en populair als andere zoals het Hagia Sophia Museum, wat betekent dat je tijdens je bezoek niet je ellebogen hoeft te wrijven met veel toeristen.

Maar denk eraan dat de Süleymaniye Moskee, net als andere religieuze plaatsen in de buurt, elke dag zes gebedsdiensten houdt, dus verwacht af en toe sluitingen en kleed je conservatief. Als je vergeten bent een lange broek te dragen of een sjaal in te pakken om je hoofd te bedekken, biedt de moskee leenbedekkingen aan bij de ingang.

De Süleymaniye Moskee is vrij te bezoeken als er geen oproepen tot gebed plaatsvinden. Een bijgewerkt gebedsrooster wordt aangeboden op de website van Namaz Vakti. De moskee is te bereiken door de metrolijn Yenikapi-Haciosman (M2) naar station Vezneciler te nemen; de veerboot naar de haven in Eminönü; of de tramlijn Bagcilar-Kabatas (T1) naar de halte Eminönü, Beyazit of Laleli-Üniversite. Tot de voorzieningen ter plaatse behoren toiletten, een theetuin en een begraafplaats waar Süleyman I en zijn vrouw ter ruste werden gelegd. Cafés en winkels zijn te vinden in de straten rond het terrein.

Rating post